Jouw “pad” naar Parkinson hangt samen met je DNA, je leefomstandigheden en soms ook van toeval. Dat betekent ook dat je alleen grip op Parkinson kan krijgen door te doen wat bij jou “past”. Een voorbeeld:

Bijna alle mensen met Parkinson zijn insuline-resistent. Insulineresistentie oplossen is een absolute voorwaarde om grip op Parkinson te krijgen. Maar … niet alle mensen met Parkinson zijn insuline-resistent. De aanpak van die (kleine) groep zal er uiteraard heel anders uit moeten zien dan van degenen die wel insuline-resistent zijn.

Bepaal je startpositie

Begin er dus mee jouw startpositie goed in kaart te brengen.

Meten is weten

Je kan in de kennisbank vinden welke meetwaarden van belang zijn voor een aanpak op maat om grip op Parkinson te krijgen. Een bloedonderzoek is onontbeerlijk om te weten waar je staat en welke aanpak voor jou dus geschikt is.

Het is ook belangrijk terug te blikken op je leven om te zien welke factoren in jouw levensloop hebben geleid tot Parkinson. Wij noemen dat “de film terugdraaien”. Heb je bijvoorbeeld infecties gehad? Waren die bacterieel of viraal? Het is van belang dat je de infectieresten in je lichaam opruimt, maar dan moet je wel weten waar je tegen strijdt.

Bepaal de volgorde van je programma

Het is als met het bouwen van een huis: je kan pas dakpannen leggen als het dak is aangelegd. Het dak kan pas worden aangelegd als er muren staan. En voor stabiele muren is een fundament wel ‘handig’.

Zo is het ook met de stappen die je moet doorlopen:

  1. Herstel je energie door het aanvullen van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen
  2. Haal de resten van eerdere infecties weg en los zo je laaggradige ontsteking op
  3. Maak je lever en alvleesklier weer sterk genoeg om te doen waarvoor ze gemaakt zijn
  4. Herstel je gezonde maag-darmflora
  5. Ontgift je lichaam door het opruimen van schadelijke vrije radicalen

Je zult ze allemaal moeten doorlopen, maar de volgorde is afhankelijk van jouw startpositie. Bepaal dus op basis van je startpositie en de kennis die je in de kennisbank kan vinden wat voor jou de beste volgorde is.

Maak een concreet (dag)programma

We herhalen nog maar eens: je krijgt geen grip op Parkinson met “pil erin en klaar”. Je zal maanden hard moeten werken en een nieuwe manier van leven moeten aannemen. Dat is best taai, maar houd in gedachten:

Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Albert Einstein – Slimvitaal principe 5

Het helpt enorm als je hiervoor een (dag)programma maakt. Je zal altijd moeten starten met een aantal voorbereidingen.

Als je je bloedonderzoek hebt laten afnemen, zal je in kaart moeten brengen aan welke nutriënten jij een tekort hebt en waar je dus suppletie voor moet aanschaffen. Daarnaast zal je de basis moeten leggen voor je nieuwe voedingspatroon (‘foute’ spullen weggooien, ‘goede’ spullen kopen, etc.).

Vervolgens zal je de kennis in de kennisbank moeten vertalen naar concrete acties die je iedere dag moet doen om de oorzaken van Parkinson aan te pakken. Deel die acties voor het gemak op in de aspecten die het betreft:

  1. Menu per dag qua voeding
  2. Tijdstippen waarop je welke suppletie moet innemen (heel belangrijk: stem dit goed af op de medicatie die je slikt!)
  3. Opbouw van je beweegprogramma
  4. Intermittente activiteiten

Dat is een zeer tijdsintensieve klus en niet eenvoudig, dus neem daar ruim de tijd voor. Zorg ervoor dat je het programma voor iedere stap die je moet nemen (zie boven) op tijd af hebt.

Te moeilijk of heb je geen tijd? Wij kunnen je helpen!

Lees hier meer over het Grip op Parkinson programma.