Kijk of je de goede kookmaterialen hebt of schaf ze aan

Voeding heeft een centrale rol in het Grip op Parkinson programma. Goede materialen zijn het halve werk en maken dat koken sneller en makkelijker gaat. Onze chef Martine van Zeventer (die onze heerlijke recepten maakt) adviseert:

  • Scherpe messen: een scherp mes maakt het snijden makkelijker en het werk dus lichter. Daarnaast kneus, breek of plet je de ingrediënten niet, zodat je geen smaak en geur verliest. Gebruik geen snijplanken van glas – dan wordt het mes bot. Was de messen met de hand en niet in de vaatwasser. Ze worden er sneller bot van. Regelmatig ‘aanzetten’ met een aanzetstaal is nodig. Koop bijvoorbeeld de 3 messen die hieronder staan, in 3 maten voor een ui, of de grootste voor een knolselderij. De middelste maat is een mes voor van alles.
  • Rasp: fijn en / of grof. Bijvoorbeeld van het merk Microplane. Hier geldt hetzelfde voor als de messen – hoe scherper hoe beter, voor jezelf en de ingrediënten. Met een botte rasp ga je meer kracht zetten en is er een groter risico dat je uitschiet en jezelf bezeert. Met scherpe materialen gaat het makkelijker.
  • Mandoline: dit is een schaaf of rasp die je gebruikt om plakjes of julienne van bijvoorbeeld groenten te snijden. Een ideaal hulpmiddel: je schaaft met gemak plakjes van groenten en fruit. Ook van groenten die een zachte schil hebben, zoals de aubergine. De mandoline van het merk Benriner is dus niet voor niets al jaren een begrip onder koks.
  • Knoflookpers: erg handig voor het uitpersen van knoflook, maar ook voor gember en kurkuma. Deze 3 producten worden veel gebruikt in de recepten. De kurkuma heeft als nadeel dat je handen er snel geel van worden. Door een stukje kurkuma (met schil) doormidden te snijden, ongeveer in de maat die in de pers past, voorkom je dat. Leg dit met de snijkant naar beneden in de pers. Dan pers je de kurkuma uit boven de pan. Ga met een mes langs de pers om het laatste beetje eraf te snijden. En dan is de schil makkelijk uit de pers te verwijderen. Hetzelfde geldt voor stukken gember en teentjes knoflook. Beide kunnen met schil in de pers. De gaten van deze knoflookpers van Rösle lopen iets taps toe en maakt dat dit een erg goede pers is.
  • Staafmixer of blender voor het pureren van soepen. Als je een nieuwe staafmixer moet aanschaffen is een ‘triblade’ handig. Dit is een staafmixer met 3 mesjes – dat pureert beter.
  • Een andere optie is een soepmaker, hierin kun je koude en warme bereidingen maken. In een soepmaker stop je alle ingrediënten die je wil gebruiken en de machine doet de rest, zonder dat je een fornuis gebruikt. Dit is een model voor 2 liter.
  • Voldoende plastic bakjes van verschillende omvang voor het bewaren van kruiden en door u zelf voorgesneden groentes. Ook een aantal die geschikt zijn voor de diepvriezer.
  • Een shakebeker en bakje voor eten onderweg.