Het belang van de B vitamines

 1. Home
 2. Kennisbank
 3. Suppletie
 4. Het belang van de B vitamines
 1. Home
 2. Kennisbank
 3. Vitamines
 4. Het belang van de B vitamines

Bij alle stofwisselingsprocessen zijn een of meer van de B vitamines betrokken als co-enzym. 

Voorbeelden:

 • Om vanuit koolhydraten, vetten en eiwitten energie te kunnen maken zijn alle B vitamines nodig.
 • Naast hun rol in de energiestofwisseling zijn B vitamines nodig bij het ontgiften via de methyleringcyclus (B2, B6, B11 en B12). (Over methyleren: zie video 22 van onze digicursus Oorzaken van Parkinson.)
 • En ook in het proces naar het maken van EPA en DHA (essentiele omega 3 vetzuren) spelen de B vitamines weer een belangrijke rol (B3 en B6).

Als gevolg van een niet optimale darmflora en andere problemen in de darmen worden deze B vitamines te weinig aangemaakt en dienen de eerste 6 maanden extra aangevuld te worden. Als het je lukt om elke dag 20 verschillende voedingsmiddelen te eten, waaronder wortels en knollen, zal je darmflora in 6 maanden een enorm stuk verbeteren. Terwijl de darmflora zich herstelt, zal de opname van de B vitamines langzaam maar zeker weer op gang komen en kan het lichaam de aanmaak van deze vitamines weer overnemen. 

Vanwege de uitputting van de lever en alvleesklier is het van belang om hiervoor de actieve vorm van bepaalde B vitamines te gebruiken. Hierdoor is het voor de lever veel makkelijker geworden om deze B vitamines in te zetten voor de stofwisseling want de lever hoeft ze dan niet eerst zelf “om te zetten”. Dit vergroot de effectiviteit enorm.

Titel

Ga naar de bovenkant