1. Home
  2. Kennisbank
  3. Voeding
  4. Hoe zit het met suiker?

Is suiker slecht? Zijn er goede en slechte suikers? En hoe zit het met suikervervangers? Enkele feiten op een rij.

Welke soorten suiker zijn er?

Er is een verschil tussen ‘natuurlijke suikers’ en bewerkte suiker: 

Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature in voeding zitten, zoals lactose (in melk), fructose (in fruit en honing) en glucose (ook in fruit en honing, maar ook in aardappelen). 

Bewerkte suiker is geraffineerde suiker en wordt toegevoegd aan snoep, frisdrank, koek, brood en veel kant en klaar producten zoals sauzen. Bewerkte suiker staat op een verpakking vermeld als: suiker, dextrose, basterdsuiker, glucosesiroop, fructose, fructosesiroop, bruine suiker, glucosestroop, siroop, invertsuiker, melasse of rietsuiker.

Wat doet je lichaam met suiker?

Een ander woord voor suiker is koolhydraat. Als je een product eet dat suiker bevat, reageert de alvleesklier door insuline te produceren. Insuline regelt het glucosegehalte (bloedsuikerspiegel) in het bloed. Wanneer je honger hebt, heb je een flauw gevoel en is je bloedsuikerspiegel laag. Als je een snack of maaltijd eet (die natuurlijke of toegevoegde geraffineerde suikers bevat), gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en wordt de insulineproductie gestart. 

Iedereen is het over één ding eens: eet nooit bewerkte suiker. Waarom?

Bij bewerkte suiker zijn er door het productieproces (het raffineren) alle vezels, vitaminen en mineralen uit gehaald. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose zijn net zo geraffineerd als de gewone kristalsuiker. Ook witte pasta, wit brood, frisdrank en andere snelle koolhydraten zijn voornamelijk opgebouwd uit geraffineerde suikers. Doordat ze alleen nog maar uit enkelvoudige suikermoleculen bestaan, worden ze heel snel afgebroken in de darmen en opgenomen in het bloed waardoor ze snelle toppen en dalen van het glucose gehalte in het bloed veroorzaken. Dat geeft een continue behoefte aan iets te eten.

Bij verbranding van de glucose in de cel om energie te krijgen zijn ook vitamines en mineralen nodig. Omdat die er steeds minder zijn, wordt de verbranding steeds slechter en raken mensen vermoeid. Je kunt van suiker dus vermoeidheidsklachten of hoofdpijn krijgen. Het kan zijn dat je deze klachten nooit in verband hebt gebracht met het gebruik van geraffineerde suiker. Probeer het verschil eens! Stop met het eten van suiker. 

Dit in tegenstelling tot natuurlijke suikers. Natuurlijke suikers zitten ‘verpakt’ in fruit en groenten, met alle vezels, vitamines en mineralen nog aanwezig. Deze suikers moeten ook door het lichaam verwerkt worden, maar je lichaam kan daar de vezels, vitamines en mineralen voor gebruiken die samen met deze natuurlijke suikers worden gegeten.

1 glas zelfgeperst sinaasappelsap bevat het sap van 2 a 3 sinaasappels. Het zit boordevol fruitsuikers en is in 3 secondes weggewerkt. Een sinaasappel eten kost wel enkele minuten. Maar dan eet je wel alle vezels mee, waar juist het overgrote deel van de mineralen en vitamines in zitten. Je krijgt nog maar de helft van de fruitsuikers binnen, meer voedingstoffen en een beter verzadigingsgevoel. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil met sap uit een verpakking!

Voedingstips

Kan je dan onbeperkt groente en fruit eten? De suikers uit fruit en groenten zijn gezonder dan toegevoegde suikers, maar voor alles geldt: zoek balans in je voeding. Varieer en maak je eten zelf. Door zelf je eten te bereiden, met verse en pure ingrediënten, weet je wat er in je eten zit en weet je dat er geen suiker aan toegevoegd is.

Als je dat niet bent gewend, vraagt dat wat tijd. Begin eens met sauzen zelf te maken. Of let eens op verpakkingen en probeer in plaats van een pak maaltijdmix te kopen zelf een kruidenmix te maken zonder toegevoegde suiker.

Goed voorbereid boodschappen doen

Weinig tijd? Gebruik een aantal eenvoudige gerechten waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt. Begin met een paar basisrecepten die je elke week een keer maakt en breid dat langzamerhand uit. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om alle kant en klaar pakjes en mixen te laten staan. Er zijn heerlijke recepten te vinden zonder suiker.

Tip: al onze recepten zijn vrij van toegevoegde suikers.

Waar moet je op letten als je een verpakking leest. 

Bij de ingrediëntenlijst hoort de toegevoegde suiker te staan. Vermijd producten met toegevoegde bewerkte suikers. Toegevoegde suikers staan vermeld als: suiker, dextrose, basterdsuiker, glucosesiroop, saccharosesiroop, fructose, fructosesiroop, bruine suiker, glucosestroop, siroop, invertsuiker, melasse of rietsuiker. 

Het kan zijn dat bij de ingrediëntenlijst geen suiker staat vermeld. Maar wel in de voedingswaardetabel. Hoe kan dat?

In een voedingswaardetabel van een product staat na de koolhydraten de hoeveelheid suikers weergegeven. In dit voorbeeld is dat de hoeveelheid suiker die van nature in een product zit. Er kan staan: koolhydraten 9,4 g, waarvan suikers 7,3 g. Dit laatste betekent de hoeveelheid suikers die van nature in een product zitten, bijvoorbeeld suikers uit melk, of aardappels. Dit zijn dus geen toegevoegde of bewerkte suikers.

Wil je toch een zoetstof toevoegen, gebruik dan eens gedroogd fruit, honing of kokosbloesemsuiker in gebak of koek. Voor suikervervangers zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker of rijststroop geldt: het zijn betere alternatieven dan geraffineerde suiker maar gebruik ook dit met mate. Het zijn nog steeds ‘suikers’ dus ‘koolhydraten’ die je lichaam moet verwerken. 

Probeer eens helemaal suikervrij te eten. Eten zonder suiker wordt steeds makkelijker naarmate je eraan gewend raakt. Als je een eetpatroon volgt dat goed gebalanceerd is, heb je minder behoefte aan zoetigheid. Je doel is je lichaam beter in balans te laten komen en fitter te worden. 

Ga anders eten!

Begin met je eetpatroon onder de loep te nemen. Wat eet je gedurende de dag, en welke producten gebruik je meestal? Bekijk die producten eens goed. Als je er op gaat letten waar suiker in zit, dan schrik je daar wel van. Je verwacht suiker in koekjes en taarten maar dat je ook op tomatenketchup, chilisaus en dergelijke moet letten, daar denk je niet aan.

Volg de vuistregels voor eten en drinken!

Zoek vervangingen voor de momenten dat je wel eens een koekje of iets anders zoets nam. Dat betekent voldoende eten op zo min mogelijk momenten. Mocht je echt niet anders kunnen dan een tussendoortje nemen, eet dan wat ongebrande noten of eieren.

Titel

Ga naar de bovenkant