Meten of je in ketose bent

  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Immuunsysteem
  4. Meten of je in ketose bent
  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Voeding
  4. Meten of je in ketose bent

In het artikel “Intermittent eten” lichten we toe waarom het belangrijk is om zo nu en dan in ketose te zijn. Als je in ketose bent, vindt in je lichaam de zogeheten “metabole switch” plaats. Dat betekent dat je van glucoseverbranding “switcht” naar ketonenverbranding, de verbranding van de kortketenige vetzuurtjes. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hierdoor bepaalde processen zoveel beter op elkaar worden afgestemd, dat ziekte- en ouderdomsprocessen vertragen of zelfs omkeren. Lees het artikel nog eens na en als je meer wilt weten de bron onderaan het artikel.

Hoe weet je nu of je in ketose bent?

Als je in ketose bent, worden dus vetzuren verband in plaats van glucose. Je lever maakt hierbij ketonen aan.

OPTIE 1: METEN MET EEN STICKJE IN JE URINE

De ketonen die door je lever worden aangemaakt, komen ook in je urine. Je kan je urine opvangen in een potje en daar een aantal seconden een ketostickje in te steken. Aan de hand van de verkleuring van het stickje zie je of en in welke mate je in ketose bent. Voor het Grip op Parkinson programma is ook de lichtste verkleuring al voldoende. Je dient de ketostickjes zelf aan te schaffen via deze link.

OPTIE 2: METEN DOOR BLOEDPRIKKEN

Deze komen ook in je bloedbaan. Je kunt dat dus meten door je bloed te prikken en het gehalte ketonen te meten met een speciale ketonenmeter; deze is vergelijkbaar met een glucosemeter die vaak door diabetici wordt gebruikt. Je bent in ketose als het ketonengehalte tussen 0,5 en 3,0 mmol/L ligt. Je kunt een ketonenmeter en de benodigde teststripjes indien gewenst zelf aanschaffen via deze link.

Titel

Ga naar de bovenkant