Als je glutenvrije pasta of noedels (op verpakking staat vaak ook het Engelse woord ‘noodles’) wilt eten, dan zijn de noedels op basis van konjac of kelp een goed alternatief.

Konjac of glucomannan wordt gemaakt van een knol. Het bevat veel vezels, is glutenvrij en is daarom goed voor de stoelgang. Deze knol wordt verwerkt als een gelei en dan in een noedelvorm of ander vorm geperst. De noedels zijn steviger en wat moeilijker te kauwen dan pasta die van bloem is gemaakt. De noedels smaken vrij neutraal maar een goede vervanging voor pasta op basis van bloem. Je kan de noedels kleiner snijden maar goed kauwen is belangrijk voordat je het doorslikt – zeker als je slikproblemen hebt. Ze zijn makkelijk te verwerken en hoeven alleen kort mee verwarmd te worden.

Kelpnoedels zijn gemaakt van kelp – een zeewiersoort. Zeewier bevat van nature goede mineralen. En wordt al eeuwenlang in diverse gerechten gebruikt. Noedels van deze plant zijn ook glutenvrij en een goede vervanger voor noedels die bloem bevatten.