Bewegen is gezond, dat is een open deur. Maar hoe zit het met bewegen en Parkinson? Is er een optimaal beweegadvies? Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Zo ook door Nicolien van der Kolk, een neuroloog die 30 oktober 2020 jl. promoveerde op een onderzoek naar het effect van matig intensief bewegen op de symptomen van Parkinson. Het onderzoek kreeg de titel “Bewegen als medicijn tegen Parkinson”.

Wat waren de resultaten van het onderzoek? En welke tips heeft deze neuroloog? Wat betekent dit voor iemand met Parkinson? Lees het hieronder.

Opzet van het onderzoek

Eerst iets meer over het onderzoek zelf. Het vond tussen februari 2015 en oktober 2017 plaats. De groep die werd onderzocht bestond uit 130 mensen in de beginfase van Parkinson. Om precies te zijn zaten ze in fase 1 of 2 van de Hoehn en Yahr schaal en kregen zij dopaminerge medicatie waarmee ze al minimaal 1 maand stabiel waren.

De 130 mensen werden ingedeeld in 2 groepen van 65. De ene groep kreeg vooral stretch en relax oefeningen. De andere groep trainde aeroob op een hometrainer. Als je aeroob traint raak je niet buiten adem, kan je nog een gesprek voeren en is het langer vol te houden. Het fysieke effect is dat ze wel een verhoogde hartslag kregen, maar nog niet in de zuurstofarme suikerverbranding kwamen.

Beide groepen trainden 30-45 minuten per keer met behulp van motiverende appjes en begeleiding via een schermpje. Ze konden zichzelf doelen stellen en de deelnemers uit beide groepen waren gemotiveerd bezig.

Resultaat

De hometrainer groep bleek aanmerkelijk betere resultaten te behalen dan de stretchgroep. Zelfs zodanig dat bij de hometrainer groep in 6 maanden tijd geen achteruitgang in hun symptomen gevonden werd. Bij de stretchgroep was er wel achteruitgang geconstateerd, maar in mindere mate dan wanneer ze niets gedaan hadden.

Nicolien van der Kolk heeft aangetoond dat 3 keer per week 3 kwartier matig intensief op de hometrainer trainen al dit effect heeft. Zij hoopt van harte dat haar resultaten een stimulans kunnen zijn voor alle mensen met Parkinson om met sporten hun ziekteproces onder controle te houden.

Tips

Aan het einde van haar proefschrift geeft Nicolien van der Kolk de volgende 4 tips:

  • Kies een sport die je leuk vindt
  • Stel in overleg met je fysiotherapeut de beste hartslagfrequentie vast die voor jou geldt om nog aeroob te trainen
  • Drink voldoende water voordat je gaat sporten
  • Stel per periode concrete doelen vast om jezelf te motiveren

Hoeveel bewegen?

Terug naar de vraag waarmee ik begon: “Is er een optimaal beweegadvies voor iemand met Parkinson?” Ja en een heel eenvoudig advies. Een wetenschapper in beweging stoornissen zegt het zo: ‘Er is niet iets als te veel bewegen voor iemand met Parkinson.’ Die quote staat in het recente boek van de neuroloog Alberto Espay: Brain Fables (pag.137). Over dat boek schreef ik al dit artikel.

De evolutionaire geneeskunde heeft daarnaast de volgende drie aanbevelingen:

  1. Elke dag minimaal een half uur nuchter aeroob bewegen om het lichaam in de gezonde vetverbranding te krijgen.
  2. Het zitten elk uur onderbreken met een paar minuten zodanig bewegen dat de hartslag even boven de 100 komt.
  3. Drie keer per week een half uur krachtspieroefeningen met nadruk op de bovenarmen om de spiermassa weer te laten toenemen. Hiermee wordt de kwetsbaarheid verminderd.

Conclusie

Het belang van bewegen voor mensen met Parkinson is echt wel voldoende duidelijk. Volg de tips op om in beweging te komen en zo ook betere resultaten te behalen.