Chronische activiteit van het immuunsysteem wordt steeds meer herkend als een fundamenteel onderdeel van aandoeningen die de hersenen aantasten – neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Parkinson. Bij Parkinson is een ontsteking in de darmen bijzonder relevant voor het stapsgewijs ontstaan, ontwikkelen en verloop van het ziektebeeld – de pathogenese. De gezamenlijke taal voor de communicatie tussen onze darmen en brein is het gedrag van het immuunsysteem.

De conditie van het darmmilieu kan diepgaande effecten hebben op de werking van het centraal zenuwstelsel. Hierbij wordt gewezen naar de fysiologische bijdrage van de darmflora, het functioneren van de darmbarrière en de veranderde activiteit van het perifere neuronale stelsel.

In een onderzoek uit 2017 worden de bewijzen onderzocht die erop wijzen dat darmproblemen aanwezig zijn bij Parkinson en dat dit als een van de meest vroege tekenen van Parkinson gezien kan worden. Tevens wordt in dit artikel beschreven dat deze darmproblematiek gerelateerd is aan laaggradige ontsteking.

Op basis van deze bevindingen presenteren de auteurs een model over het verloop van Parkinson waarin de ziekte ontstaat in de darmen en zich ontwikkelt als gevolg van een laaggradige ontsteking die het onderliggende werkingsmechanisme is.

Houser, Tanzey: The gut-brain axis: is intestinal inflammation a silent driver of Parkinson’s disease pathogenesis?

Picture: geralt on Pixabay