Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 blikjes tonijn op water of op olijfolie – per blikje ong. 160 gram
  • 1 kleine sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 stengel bosui
  • 50 gram kokosmeel
  • 150 gram sla: bladsla/veldsla/rucola naar keus
  • 2 tomaten of handje kerstomaatjes
  • 1/3 komkommer
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 100 ml rauwmelkse kefir
  • 1/2 eetlepel bieslook
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper en zout

Dit is een eenvoudig recept, de burgers hebben een half uur de tijd nodig om in de koelkast op te stijven, dan gaat het bakken makkelijker. De tonijn kun je ook vervangen door zalm. Kies in ieder geval voor een Biologisch merk.

Bereiding:

  • Laat de tonijn uitlekken en doe dit in een grote kom.
  • Snij de sjalot heel klein en doe de knoflook in een pers.
  • Snij de bosui in kleine ringetjes.
  • Doe de sjalot, 1 teen knoflook en de bosui bij de tonijn. Bewaar een beetje bosui apart voor garnering.
  • Doe het ei en het kokosmeel erbij en roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm kleine balletjes van ong. 5 cm. Laat ze een half uur rusten in de koelkast, dan stijven ze wat op en gaat het bakken makkelijker.
  • Was en snij de tomaat en de komkommer in stukken.
  • Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn en wat zout en peper.
  • Was de sla en meng er de dressing, de tomaten en de komkommer door.
  • Maak een saus van de kefir, mosterd, zout, peper en 1 teen knoflook.
  • Snij de bieslook fijn en meng door de saus.
  • Verwarm een koekenpan op laag vuur en voeg de kokosolie toe.
  • Leg de balletjes tonijn in de pan en druk een beetje plat zodat je een burger krijgt.
  • Bak de burgers gaar – in ongeveer 3 minuten per kant.
  • Serveer met de salade en de saus.