Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 bieten
  • 2 pastinaken
  • 3 wortels
  • 1 rode ui
  • 1 zoete aardappel
  • 3 bladen rode kool (gebruik het buitenste blad, de rest van de kool gebruik je voor een ander recept)
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram gerookte kipfilet
  • 50 gram walnoten
  • Wat bladeren eikenbladsla of rode krulsla
  • 1 eetlepel roomboter
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn (in deze salade is balsamicoazijn lekker)
  • 1 eetlepel citroen
  • Zout en peper

Tip: kook de bieten en/of de andere groenten de dag van tevoren gaar terwijl je een andere maaltijd aan het bereiden bent. Dan is alles de volgende dag sneller klaar.

Bereiding:

  • Kook de bietjes in de schil gaar. Afhankelijk van de grootte van de biet duurt dat ongeveer 30-45 minuten. Zomerbieten zijn sneller klaar dan winterbieten. Test de gaarheid door er met een saté prikker of mes in te prikken. Als de binnenkant zacht aanvoelt zijn ze klaar. Laat afkoelen.
  • Schil de pastinaken en de wortels en snij in plakken.
  • Doe de pastinaken en wortels met water in een pan, breng aan de kook.
  • Laat koken totdat het gaar is, ongeveer 15 minuten. Controleer de gaarheid door er met een vork in te prikken.
  • Schil de zoete aardappel en snij in blokken. Doe de aardappel in een andere pan met water en breng aan de kook. Giet het water af.
  • Laat koken totdat het gaar is, afhankelijk van de grootte van de blokjes duurt dat ongeveer 15 minuten. (Controleer de gaarheid door er met een vork in te prikken. Giet het water af.
  • Snij de rode ui in ringen. Laat de boter in een koekenpan smelten, voeg de ui toe en laat zacht garen.
  • Als de ui zacht is, zet je de pan van het vuur en voeg de knoflook toe. Roer even door.
  • Snij de gerookte kip in reepjes.
  • Maak een dressing van de olijfolie en de azijn.
  • Was de sla en scheur in kleinere stukken.
  • Leg de sla op een grote schaal of op 2 borden.
  • Leg de groenten, de kip en als laatste de ui en de walnoten er op
  • Giet de dressing erover en breng op smaak met peper en zout.