Ingrediënten voor de rode kool:

  • ½ rode kool
  • 1 laurierblaadje
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 kruidnagels

Ingrediënten voor de gehaktballetjes:

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram kipgehakt
  • 50 gram kastanjechampignons
  • komijnpoeder, zout en peper
  • stukje kurkuma van 3 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter

Ingrediënten voor de knolselderijpuree:

  • ½ knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • eventueel scheutje kokosmelk

Tip: De rode kool heeft 1 uur tijd nodig om te stoven. Elk onderdeel van deze maaltijd kan van tevoren of apart worden gemaakt. Maak extra veel zodat je ook wat kan invriezen. Varieer door de knolselderij te vervangen door 3 pastinaken.

Bereiding rode kool:

  • Haal de buitenste bladeren van de kool en bewaar dit voor de herfstsalade.
  • Was de kool. Halveer de kool en snij in dunne reepjes. Dit gaat heel makkelijk met een mandoline/keukenschaaf. Afhankelijk van hoe breed de mandoline is snij je de kool nog een keer doormidden zodat het schaven makkelijker is.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
  • Doe de rodekool in de pan met de kaneel, de balsamicoazijn, het laurierblaadje en de kruidnagels. De kruidnagels kun je in het blaadje steken zodat ze na het koken makkelijk te vinden zijn.
  • Roer goed door en laat een paar minuten op zacht vuur staan.
  • Voeg zoveel water toe dat alles goed onder staat. Breng aan de kook en laat 1 uur zacht stoven.
  • Roer tussendoor alles goed door en voeg indien nodig nig wat water toe.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.

Bereiding gehaktballetjes:

  • Snij de ui en de champignons fijn. Bak dit kort in een pan met 1 eetlepel olijfolie.
  • Doe dit mengsel samen met het gehakt in een kom.
  • Knijp 1 teentje knoflook boven het gehakt uit.
  • Rasp de kurkuma fijn of knijp deze uit met een knoflookpers, voeg toe aan het gehakt.
  • Doe een theelepel komijn en wat zout en peper bij het gehakt.
  • Meng alles goed en vorm kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  • De balletjes kunnen goed van tevoren worden gevormd en in de koelkast worden bewaard. Bijvoorbeeld in de tijd dat je de knolselderijpuree maakt. Zo bakken ze ook beter als ze even hebben gerust. Kipgehakt is meestal wat plakkeriger. Je handen natmaken helpt met het vormen.
  • Verwarm de boter en 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de balletjes rondom bruin en laat op zacht vuur gaar worden – in ongeveer 15 minuten. Het garen kan ook in de oven op 160 graden. Dan heb je de handen vrij voor iets anders.

Bereiding knolselderijpuree:

  • Snij de knolselderij in blokjes.
  • Snij de ui fijn en doe de knoflook in een pers
  • Smelt de boter in een pan en voeg de ui toe.
  • Bak dit glazig en voeg dan de knoflook toe. Kort meebakken.
  • Dan kan de knolselderij in de pan, roer goed om en bak een paar minuten mee.
  • Voeg zoveel water toe zodat de knolselderij net onder staat.
  • Breng aan de kook en voeg wat zout toe.
  • Kook het totdat de knolselderij zacht is – ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af, bewaar wat van het vocht.
  • Pureer de knolselderij, als het mengsel te droog is kun je nog wat kookvocht toevoegen. Een scheutje kokosmelk is ook lekker erdoor.
  • Voeg zout, peper, nootmuskaat en de olijfolie toe en roer goed door.

Serveer de rode kool met de knolselderijpuree en de gehaktballetjes!