Ingrediënten voor 2 personen:

  • Kalkoenbraadstuk – 300-400 gram (of kalkoen of kipfilet)
  • 2 kleine uien of 1 grote
  • 3 tenen knoflook
  • 2 pastinaken
  • 3 wortels
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Verse kruiden zoals salie en rozemarijn
  • 100 gram oesterzwammen
  • Ovenschaal of ovenbestendige pan

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Pel de ui snij in de lengte doormidden (van punt tot punt)
  • Snij de uien in grove parten
  • Schil de pastinaken en de wortels. Snij in dunne plakken
  • Pel de knoflook en snij elke teen in 2 of 3 stukken
  • Maak de oesterzwammen schoon en snij in repen, deze bak je op het laatst.
  • Bestrooi de kalkoen met zout en peper en braad het stuk aan in 2 eetlepels roomboter in een koekenpan of oven-bestendige pan. Leg daarna in een ovenschaal als je geen oven-bestendige pan hebt.
  • Bak in dezelfde pan de pastinaken, de wortels, de ui en de knoflook kort.
  • Leg de groenten rondom de kalkoen en verdeel de verse kruiden en de olijfolie erover.
  • Afhankelijk van de grootte en de dikte van het braadstuk gaar je dit gerecht 30-45 minuten in de oven. Kalkoenvlees is steviger en heeft een langere tijd nodig dan kipfilet. Kipfilet kan al na 20 minuten in de oven gaar zijn.
  • De gaarheid kun je controleren door het doormidden te snijden. Als het vocht dat vrijkomt helder is, is het gaar. Is de kalkoen gaar maar vind je de groenten nog te hard, dan bewaar je de kalkoen in een stuk aluminiumfolie en gaar je de groenten nog wat langer in de oven.
  • Bak de oesterzwammen in 1 eetlepel roomboter.
  • Snij de kalkoen in stukken en serveer met de groenten, de oesterzwammen en giet er wat braadvocht over.