Ingrediënten voor 2 personen:

  • 3 zoete aardappels
  • 250 gram zuurkool
  • 2 zeewolf filets (of andere stevige witvis of zalm)
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 1 stuk kurkuma van 3 cm
  • 2 tenen knoflook
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 100 milliliter bouillon (groente of kip)
  • 6 eetlepels boter
  • 2 eetlepels kokosolie
  • Zout en peper
  • 1 theelepel nootmuskaat

In dit recept zijn witte zoete aardappels verwerkt – iets kruimiger en minder zoet, als je deze niet kan vinden zijn andere soorten zoete aardappels natuurlijk ook prima, of gebruik pastinaak of knolselderij.

Bereiding:

  • Snij de ui en de sjalot fijn.
  • Schil en snij de zoete aardappels in blokjes.
  • Smelt de kokosolie in een ruime pan waar de groenten in passen en laat de ui hierin glazig bakken.
  • Als de ui glazig is kan de knoflook erbij, even meebakken totdat het de geuren afgeeft.
  • Voeg dan de zoete aardappel toe, roer kort door zodat het een laagje olie heeft en voeg dan zoveel water toe zodat de aardappel eronder staat.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht koken.
  • In de tussentijd maak je de saus – smelt 1 eetlepel boter in een sauspan en doe daar de sjalot in. Stoof een paar minuten zacht.
  • Voeg de knoflook en de kurkuma toe en stoof kort mee.
  • Voeg de bouillon toe en laat meekoken op laag vuur.
  • Als de hoeveelheid vocht tot de helft is ingekookt doe je 100 milliliter kokosmelk erbij. Laat dit 10 minuten zacht koken en zet apart.
  • Controleer of de zoete aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken, als het nog niet zacht is nog even doorkoken. Omdat je deze gaat fijnstampen moet de zoete aardappel goed gaar zijn.
  • Giet het vocht van de zoete aardappels af en stamp alles fijn.
  • Doe de zuurkool bij de aardappels en roer door.
  • Voeg hier 100 milliliter kokosmelk, 2 eetlepels boter, zout, peper en de nootmuskaat aan toe. Roer goed door en zet apart.
  • Maak de vis goed droog met een keukenpapier. Kruid met zout en peper.
  • Verwarm een koekenpan en voeg 2 eetlepels boter toe. Als de boter bruist kan de vis erbij.
  • Zorg dat terwijl je de vis bakt je de zoete aardappel/zuurkool mix en de saus ook warm maakt. Zodat alles tegelijk klaar is.
  • Bak 2 à 3 minuten aan beide kanten. Dit is ook afhankelijk van de dikte. Een hele moot mag iets langer. Controleer de gaarheid door met een mesje in het midden van de vis te steken en het vlees uit elkaar te duwen, als het ondoorzichtig wit is, is het gaar.
  • Serveer de vis met de zoete aardappel/zuurkool mix en de saus.