Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 eendenbouten
  • Paar takjes tijm en rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels boter
  • 500 gram ganzen/eendenvet of olijfolie
  • 1 sjalot
  • 250 gram paddenstoelen – een mix van het seizoen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 100 milliliter kokosroom
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 savooiekool
  • Zout en peper

Dit recept is onderdeel van het kerstmenu.

Let op de bereidingstijd: de eendenbouten moeten een nacht met zout en kruiden in de koelkast staan. Het konfijten (zo heet het stoven in een laag vet) de volgende dag duurt 2-3 uur. Deze stappen kan je een paar dagen van tevoren doen, maar je hebt dus minimaal een nacht en de tijd van het garen nodig.  Bewaar dan de bouten afgedekt in de koelkast en zorg dat ze onder het vet staan. Dit gerecht is onderdeel van het kerstmenu, eet je dit gerecht zonder de andere gangen dan kun je het uitbreiden met een groentepuree, bijvoorbeeld van knolselderij of bloemkool. Voor dit recept gebruik je niet de hele kool. De rest van de kool kun je voor dit recept gebruiken.

 

Bereiding:

  • Leg de bouten in een schaal en kruid met zout en peper.
  • Haal de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes en voeg toe aan de bouten.
  • Plet 1 teen knoflook met de achterkant van een breed mes en snij in grove stukken. Voeg dit samen met de laurierblaadjes toe aan de bouten.
  • Dek de schaal af en laat een nacht in de koelkast staan.
  • Haal de bouten een half uur voor het braden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Smelt 2 eetlepels vet in een braadpan en bak de bouten goudbruin.
  • Haal de bouten uit de pan en laat de rest van het vet smelten. Doe de bouten weer in de pan en laat op zacht vuur garen. Afhankelijk van de grootte van de bouten duurt dat 2 tot 2,5 uur, het vlees moet makkelijk van de botten af te halen zijn.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snij in grove stukken.
  • Snij de ui fijn.
  • Verwarm 2 eetlepels boter in een pan, en bak de ui glazig. Bak daarna kort de knoflook mee.
  • Voeg de champignons toe en laat ze gaar worden. Haal er 4 eetlepels champignons uit en bewaar deze apart.
  •  Zet de pan even apart en maak eerst de rest van het gerecht af.
  • Was 4 bladeren van de spitskool en snij in fijne reepjes. Voeg dit aan de champignons toe en laat de kool gaar worden op zacht vuur. Voeg een 100 milliliter water toe en laat dit vocht verdampen.
  • Meng de eend met het paddenstoelen/savooiekool mengsel. Roer er de Parmezaanse kaas en wat zout en peper door.
  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Kook water in een ruime pan.
  • Haal 2 mooie bladeren van de spitskool af. Leg deze 2 minuten in het kokende water. Snij de harde nerf eruit.
  • Leg de bladeren op een plank en leg de helft van het mengsel op 1 blad en vouw het blad eromheen. Doe hetzelfde met de andere helft. Houd warm in de oven.
  • Verwarm de borden.
  • Meng de sojasaus en kokosroom in een pan en voeg de apart gehouden champignons toe. Verwarm dit.
  • Leg de kool-pakketjes op de borden en serveer met de saus.