Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 zeetong, gefileerd of 2 tarbotfilets (laat de visboer de filets voor je snijden)
  • Peper en zout
  • 3 eetlepels boter
  • 50 gram paddenstoelen

Ingrediënten voor de pompoenpuree:                        

  • 1 flespompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje kurkuma van 3 cm
  • 2 el boter
  • 300 ml kippenbouillon
  • 100 ml kokosroom
  • 20 ml olijfolie
  • ½ theelepel cayennepeper
  • optioneel: bewaar wat dun gesneden pompoen-plakjes ter decoratie in koud water.

Ingrediënten voor de knolselderijpuree:

  • ½ knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • eventueel scheutje kokosroom
  • optioneel: bewaar wat dun gesneden knolselderij-plakjes ter decoratie in koud water.

Voor de misojus:

  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember van 3 cm
  • 4 champignons
  • 2 eetlepels boter
  • 60 gram miso
  • 1 stengel citroengras
  • 2 eetlepels verse koriander
  • ½ eetlepel verse munt
  • 200 milliliter kippenbouillon
  • 100 milliliter kokosroom
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels sojasaus

Dit recept is onderdeel van het kerstmenu.

Tip: De pompoencreme en de knolselderijpuree kan je van tevoren maken. Je houdt van dit recept veel over, je gebruikt 3 eetlepels van elke puree per persoon voor het recept. Die kun je apart houden. De rest van de pompoenpuree kun je wat verdunnen met een bouillon voor een heerlijke soep. De rest van de knolselderijpuree gebruik je voor een andere maaltijd. Heb je gasten dan is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen. Alleen de hoeveelheid jus en de visfilets moeten dan verdubbeld worden. Zorg voor warme borden – door deze op een hele lage temperatuur in de oven te zetten (borden die daar geschikt voor zijn).

Bereiding:

Bereiding pompoenpuree:

  • Snij de ui fijn.
  • Schil de pompoen, haal de pitten eruit en snij in stukken.
  • Fruit de ui aan in 2 eetlepels boter. Als deze glazig is pers je er de knoflook en de kurkuma bovenuit. Bak kort mee.
  • Voeg de pompoen toe en roer goed door.
  • Voeg de room toe en voeg zoveel de kippenbouillon toe dat de pompoen net onder staat.
  • Laat de pompoen garen op laag vuur totdat het zacht is.
  • Pureer de pompoen.
  • Breng op smaak met zout en cayennepeper en een eetlepel olijfolie.

Bereiding knolselderijpuree:

  • Snij de knolselderij in blokjes.
  • Snij de ui fijn en doe de knoflook in een pers.
  • Smelt de boter in een pan en voeg de ui toe.
  • Bak deze glazig en voeg dan de knoflook toe. Kort meebakken.
  • Dan kan de knolselderij in de pan, roer goed om en bak een paar minuten mee.
  • Voeg zoveel water toe zodat de knolselderij net onder staat.
  • Breng aan de kook en voeg wat zout toe.
  • Kook het totdat de knolselderij zacht is – ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af, bewaar wat van het vocht.
  • Pureer de knolselderij, als het mengsel te droog is kun je nog wat kookvocht toevoegen. Een scheutje kokosroom is ook lekker erdoor.
  • Voeg zout, peper, nootmuskaat en de olijfolie toe en roer goed door.

Bereiding misojus:

  • Snij de sjalot fijn en de champignons grof.
  • Bak de sjalotjes met de boter glazig in een sauspan en voeg de knoflook, gember en champignons toe.
  • Voeg de miso, de bouillon, de room en de sojasaus toe en roer goed door.
  • Kneus het citroengras zodat de sappen vrij komen en voeg het samen met de munt en koriander toe.
  • Op laag vuur tot de helft laten inkoken.
  • Zeef de jus.
  • Voeg vlak voor het serveren de sap en rasp van de limoen toe, zie volgende stap.

Bereiding zeetong:

  • Voordat je de zeetong gaat bakken verwarm je de 2 groentepuree’s en de jus.
  • De zeetongfilets droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snij in stukken.
  • Bak de paddenstoelen mee tegelijk met de vis.
  • In een pan boter smelten en de vis 2 minuten aan 1 zijde bakken.
  • Omdraaien en de andere zijde slechts 30 seconden bakken.
  • Leg 3 eetlepels pompoenpuree en 3 eetlepels knolselderijpuree op het bord.
  • Daarna de vis, de plakjes pompoen en knolselderij, de paddenstoelen.
  • Als laatste giet je er de saus over.